Bez kategorii

Dystrybucja artykułów spożywczych – tu liczy się czas!

Popularne powiedzenie głosi, że czas to pieniądz – a sprawdza się przede wszystkim w świecie biznesu. Tam, gdzie odniesienie zysku ściśle zależy od tego, jak szybko konkretne zadanie zostanie wykonane albo czy jego realizacja nastąpi w terminie określonym w spisanej wcześniej umowie. Ta zasada rządzi między innymi światem handlu, nadając rytm współpracy producentów, hurtowników i właścicieli punktów sprzedażowych. Ale są też inne powody, dla których żywność musi wszędzie trafić na czas.

Dystrybucja artykułów spożywczych – to odpowiedzialne zadanie

Jedzenie należy do kategorii dosyć delikatnych towarów – żeby nie straciło swojej jakości i wciąż mogło posłużyć temu, by zaspokoić czyjś głód, trzeba się nim odpowiednio zająć. Oczywiście wśród produktów spożywczych są takie, którym świat zewnętrzny nie jest w stanie zanadto zaszkodzić, tutaj świetnym przykładem są między innymi konserwy. Istnieje również spora grupa trwałej żywności, która potrzebuje jedynie przechowywania w suchym i chłodnym miejscu – ale już w tym przypadku trzeba odpowiednio zatroszczyć się o miejsce składowania tych towarów. Nawet z pozoru niewinne zawilgocenie hali magazynowej może sprawić, że sypkie artykuły (na przykład sproszkowane przyprawy) zbrylą się i sprawią pewne kłopoty swoim nabywcom. Poza tym, istnieje jeszcze kilka kategorii żywności, dla których trzeba naszykować takie urządzenia, jak lodówki czy zamrażarki. Chodzi tu między innymi o mięso, nabiał, mrożonki czy niektóre warzywa albo ich przetwory. Te wszystkie względy przynoszą hurtownikom wiele ważnych obowiązków.

Właściwe warunki przechowywania powinien zapewniać nie tylko magazyn – ale też pojazdy, w których konkretne produkty pokonają drogę do punktów handlowych. Gdyby to zaniedbano, cała poprzednio roztaczana opieka stałaby się nieważna. Jeśli nietrwałe produkty na zbyt długo opuszczą chłodnię, mogą po prostu stać się bezwartościowe. Właśnie dlatego dystrybucja artykułów spożywczych to zadanie, do którego trzeba podchodzić bardzo odpowiedzialnie.

O tym, kiedy i jakie towary powinny wyruszyć w podróż do konkretnego miasta i znajdującego się w nim sklepu, mówią umowy zawarte między hurtownikiem a przedstawicielami handlowymi sklepu. Inne ważne wskazówki to daty przydatności do spożycia, nadrukowane na większości produktów i półproduktów. Hurtownia zobowiązuje się wówczas, że nie tylko dotrzyma terminu, ale że dostarczy w nim również pełnowartościowe towary. Dlatego wyprawia w drogę odpowiednio przygotowane samochody dostawcze, a tworząc ładunki, pracownicy uważnie sprawdzają terminy ważności jedzenia.

Share:

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *